Robotti-iltapäivä

Mitä eroa on ihmisellä ja robotilla?
Voiko robotti oppia?
Voiko robotilla olla oma tahto?
Missä asioissa robotti on parempi kuin ihminen?
Millaisissa tehtävissä robotti voisi auttaa ihmistä?
Millaisia aisteja robotilla voi olla?

Tänään teknologialuokan robotti-iltapäivässä oli vieraana kaksi inspiroivaa huippuasiantuntijaa. Reactive Technologiesin ohjelmointiekspertti Paavo Leinonen ja Oulun yliopiston tietotekniikan laitoksen robottitutkija Ilari Vallivaara avasivat oppilaille robotiikan maailmaa.

Oppilaiden mielestä robotit voisivat auttaa ihmistä mm. matematiikan laskuissa. Tämä olisikin robotille sopiva tehtävä, koska robotin on helppo muistaa pitkiä numerosarjoja ja ratkaista monimutkaisia laskutehtäviä. Robotteja voisi myös käyttää avuksi ihmiselle vaarallisissa työtehtävissä tai tarkkuutta ja useita toistoja vaativissa töissä. Robotin osaaminen ei kuitenkaan koskaan ole kovinkaan monipuolista. Robotin kanssa ei voi keskustella, eikä se osaa helposti tunnistaa ihmistän ulkonäön perusteella. Robotti ei osaa tehdä oman tahdon mukaisia päätöksiä tai muodostaa mielipiteitä. Robotti osaa sen verran kuin sille on opetettu.

Pääsimme seuraamaan, mitä Ilari oli opettanut omalle Jere-tutkimusrobotilleen. Se osasi väistellä esineitä ja suoritti helposti Lego-roboteille tekemämme radan. Jeren aivoina on Android-älypuhelin, johon Ilari on itse ohjelmoinut kameran lähettämästä kuvasta esteet tunnistavan ohjelman. Jerellä on myös yksi erikoisaisti, jota ihmisellä ei ole: se osaa tunnistaa magneettikenttiä. Jokainen oppilas pääsi ainakin vähän ohjaamaan Jereä Ilarin puhelimeensa tekemällä sovelluksella.

Esittelimme Ilarille ja Paavolle luokassa rakennettuja ja ohjelmoituja Sumo-robotteja, jotka osaavat pysyä mustalla Sumo-areenalla käyttäen aistinaan valosensoria. Robottitutkijoilla olikin paljon ideoita siitä, miten Sumo-robottejamme voisi kehittää eteenpäin. Paavo ja Ilari ottivat tuunattavakseen yhden Lego-robotin. Tämä robotti saa sitten joulukuussa kokeilla voimiaan oppilaiden robotteja vastaan.

Ensi vierailulla Paavo lupasi tuoda mukanaan maastoauton, jota on viritelty minitietokoneilla. Silloin selviää, mikä merkitys näillä robottien aivoinakin toimivilla minitietokoneilla on teknologisessa maailmassamme.

Hienoa, että saamme teknologialuokassa tehdä yhteistyötä alan rautaisten ammattilaisten kanssa!

Tutustu myös näihin linkkeihin:

http://reactive-technologies.com/
https://www.indooratlas.com/

Mainokset

One comment

  1. Kiitos Paavolle ja Ilarille todella mielenkiintoisesta ja opettavaisesta iltapäivästä!

    Täällä jo innolla odotetaan ammattilaisten sumoroboa haastajaksi kehään 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s