Hevosvoimia ja laskentatehoa

Jos auton rengas on melkein kolmasluokkalaisen oppilaan korkuinen, ei ole kyse kauppakassista vaan oikeasta offroad-maasturista. Paavo Leinonen esitteli tänään teknologiapainotteiselle luokalle tosikäyttöön tuunaamaansa Range Roveria. Pihalta ei löytynyt yhtään niin korkeaa lumikasaa, että Paavo olisi voinut esitellä edes puolta auton suorituskyvystä. Onneksi metsäkaistaleesta löytyi kasa suuria kivenlohkareita, joiden yli Range kiipesi näyttävän itsevarmalla otteella.

Sekä oppilaat, että opettajat ihmettelivät auton lisävarusteita: konepellillä pyörivää tuuletinta, ulos törröttävää ilmansuodatinta, apukuskin paikalla olevaa läppäriä, gps-järjestelmää ja tietokoneohjattua bensansyöttöä, vinssistä, lisävaloista ja kameroista puhumattakaan. Oppilaat pääsivät kokeilemaan, yltävätkö jalat polkimille ja löytyykö ohjaamosta yhtään tutun näköistä ohjainlaitetta. Moni oli sitä mieltä, että pystyisi helposti ajamaan maasturia. Maastoautoiluun ei muuten tarvita ajokorttia, joten harrastuksen voi aloittaa jo vaikka kolmasluokkalaisena. Tässä näppärä vinkki vanhemmille jos jääkiekkoseurassa tai uintiryhmässä ei ole tilaa! 🙂

Luokassa mietittiin missä arjen esineissä ja asioissa on nykyaikana tietokoneita. Jos henkilöautossa voi olla jopa 39 tietokonetta, ei liene yllätys, että pieniä tietokoneita löytyy jopa leivänpaahtimista ja vessanpöntöistä. Tietokoneiden kehityskulku on ollut päätähuimaava. Ensimmäiset tietokoneet olivat luokkahuoneen kokoisia ja pystyivät laskemaan 40 jakolaskua sekunnissa. Ensimmäisisssä kotitietokoneissa 70-luvulla oli 4-bittinen prosessori, jossa oli alle 3000 transistoria. Nykyään tavallisen kannettavan tietokoneen i7-prosessorissa voi olla jopa 731 000 000 transistoria postimerkin kokoisella alueella ja se pystyy suorittamaan yli sata miljardia (100 000 000 000) laskutoimitusta sekunnissa.
Tietokoneiden muuttuessa entistä pienemmiksi myös niiden käyttötarkoituksia tulee lisää. Mitä voisi tehdä esimerkiksi kynän kärkeen sijoitettu tietokone? Tämä vierailu antoi pohdittavaa pitkäksi aikaa. Suuret kiitokset jälleen Paavo Leinoselle!

http://www.offroadoulu.com/
Materiaalia offroad-autoilusta

http://www.tietokoneopas.com/historia/
Tietokoneiden historiaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s