Rajakylätekno STEAM

Rajakyläteknon STEAM-polku:

–> 3.lk STEAM-haaste: Vettä janoisille

–> 4.lk STEAM-haaste: Valoa pimeään

–> 5.lk STEAM-haaste: Ilmasta voimaa

–> 6.lk STEAM-haaste: Orjat vapauteen

Yllä olevista linkeistä löytyy Rajakyläteknon Steam-polku, joka on toteutettu lukuvuonna 2018-2019 Opetushallituksen muutamille Oulun kouluille myöntämän STEAM-hankkeen puitteissa.

Steam-polku koostuu neljästä 3-6. -luokkalaisille tarkoitetusta ongelmanratkaisuhaasteesta, jotka voi suorittaa missä tahansa koulussa perustason askartelu- ja käsityövälineillä (osa työstä voi olla järkevin suorittaa teknisen käsityön tiloissa). Kaikki sisältävät jonkinlaisen todellisen elämän tilanteen tai taustatarinan, sekä suunnittelua, rakentamista, teknologiaa ja yksinkertaisia luonnontieteen mittauksia. Haasteita voi eriyttää ylöspäin ottamalla mukaan ohjelmoitavia sarjoja, kuten Legot tai Micro:bit:it. Ajatus on, että työ ei olisi ”kerralla valmis” vaan oppilaat voisivat kehitellä useita ratkaisuja ja parannella ratkaisuaan prototyyppitasolta eteenpäin.

Linkkien takaa löytyvissä esityksissä haaste on avattu tarkemmin kuvin ja sanoin. Esitys kannattaa käydä kokonaan läpi ennen työn aloittamista. Käsitteet ja mittaukset ovat linkki ympäristöopin opetussuunnitelman sisältöihin ja työtapoihin, joissa korostetaan mittaamisen, dokumentoinnin, säännönmukaisuuksien ja ennakko-oletusten tärkeyttä.

Materiaalin lähteinä on Rajakyläteknon lisäksi käytetty muutamia STEAM-aiheita sisältäviä sivustoja, kuten: SteamPoweredFamily ja Instructables. Osa kuvamateriaalista on ladattu vapaasti käytettäviä kuvia tarjoavilta sivustoilta, kuten Pixabay, Wikimedia Commons ja FreeImages.

STEAM-polku taulukkona